Wednesday, November 20, 2013

PLAY TIME, IT'S PLAY-dough TIME!!!!!

,


Assalamualaikum, selamat sjahtera =)

Orang putih panggil play dough..kami org kampung panggil PLASTESIN..hehe..org trengganu mostly panggil plastesin.

Ni antara mainan fevret my kids. Dah beberapa kali buat playdough ni ikut resipi di google. Senang aje, ada org masak, tp saya just uli gitu saja sbb nak express. Buat play dough sendiri ni lebih selamat n mesra alam. Sebab kaler very limited, so tak colorful sgt dough ni, takpe next time ibu beli kaler byk2 lg, kite buat playdough very the rainbow gitu =)

Humaira banyak kali tanya, bila ibu nak buat plastesin..saya kata, gandum dh nak habis, nnt ibu g beli lg..Zahra plak tanya, bila nak buat plastesin ni, saya jawab...garam tinggal sket je tu, nnt ibu beli..Asyik tanya, asyik tanya (sebenarnya ibu pun malas nak buat huhu)..beli la gandum..perasan pulak Humaira ni kita dh beli gandum, dia tanya lagi..Ibu beli gandum dah ke..Ok, maksudnya nak suruh buat plastesin @ play-dough la tu..Yelaaaaaa, ibu buat la...

Kebetulan bilik mainan diorg agak bersepah, so saya kata.."Kalau nak main plastesin, kemas bilik dulu, baru boleh main..."

"Yeayyyyyy!!! Blh main plastesin!!" suka sangat budak2 tu, terus dikemasnya bilik belakang wpun si adik kejap2 ngelat kata penat la, mengeluh la smbil2 kemas..nak tergelak pun ada..See..kids memang suka hands on play, kalau kite join aktiviti tu lg diorg excited sebenarnya..Saya pun, sengaja tak nak dior menghadap TAB n TV sangat, kalau diorg bermain aktiviti2 alami gini jauh lebih bagus utk perkembangan minda, lagi2 masa cuti sekolah ni, memang sepanjang masa duduk di rumah.

Akhirnya, siap la playdough versi ibu, walaupun x cantik, tapi cukup utk hiburkan hati anak2ku..tengoklah tu, tersengih2 smbil main play dough. Hihihi..Jadi dr thari smpai petang, itu lah keje 2 orang ni duduk main plastesin/playdough =)

Selamat berimaginasi my babies..Ibu love u both!


Playdough express, tp x cukup kaler hihi


Sukanya dapat main..

Khusyuk..









0 comments to “PLAY TIME, IT'S PLAY-dough TIME!!!!!”

Post a Comment