Monday, July 15, 2013

Ramadhan Kareem ~~~

,
Assalamualaikum, selamattttt semuanya :-)

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan...Ramadhan kali ke 30 dlm hidup ku. Hari ni dh masuk hari ke 7 kita semua berpuasa..sekejap je rasanya. AlhamdulilLah masih lg berpuasa, walaupun ada hari hari yg agak mencabar ketahanan mental dan fizikal, dengan kerenah anak-anak, lagi2 pulak badan ni pulak sdg hamil baby yg ke 3, dannn masih menyusukan lagi princess yg no 2.  Ikutkan hati, nak wean off dh, tp tak berjaya lg smpai skrg..Humaira ni kalo nak kira dh cukup haul dah kalo nk wean off, dh 2 tahun 5 bulan..kalo ibu ni x pregnant mungkin blh apply extended breastfeeding...tapi rasa nya tak mampu sgt nak teruskan lagi, lagi2 plak pregnant kali ni agak mencabar morning - evening - night sicknessnya..awal2 minggu ke 7,8 memang menguji kesabaran dan ketahanan..perut ni jgn lambat isi makanan, memang cepat je cik angin masuk badan...alhamdulilLah dh masuk puasa ni, walaupun masih lagi mencabar, tapi dh kurang sket berbanding sebelum tu...apa2pun alhamdulilLah segala nya kurniaan dr Dia ;-)

Apa pun pregnancy & puasa kali ni special sket, pasal ada kawan baru yg teman smpai ke maghrib, jd mampu lg nak bertahan alhamduliLlah...kawan apa plak terrrrr...hihihihi..ni la kawan baru I niii...jeng jeng jeng...



hihihi, tu la kawan baru tu..sebelum ni, pregnancy sblm ni mmg makan cik Obimin la semata2, tak ambik mana2 supplemen pun..udah la kite ni species TMS (Tak Minum Susu) jd mmg sakit pinggang, sakit tulang, simpul biawak sume dh jd kwan baik..Skrg ni dh mkn Ostematrix, rasa suka sgt ada jgk bekalan kalsium, so kurang la sakit belakang tu alhamduliLlah..suka sbb Ostematrix ni saiz dia x besar, senang nak telan, nak wat camno kite ni kalo makan ubat yg lonjong2 ni mesti selalu terlekat kat tekak, xtau la keturunan mano yg wariskan tu aihh..jdnya, sng oste + vit c + omega guard mmg celah gigi je la telan hihihhii..

Pahtu, jangan lupo makanan sunnah, alhamdulilLah kali ni pun ambik kurma, kismis kuning, kismis hitam, badam, pistachio pun i layan gitewwww..harap2 sumenya berkhasiat dn Allah limpahkan kebaikan dn khasiat utk ibu n baby ni :-) Buah-buahan , ok ni memang mknn fevret tengah2 peknen ni, sy suka buahhhhh!!!! yang dalam gambar tu sume sy makan, yg plg suka sgt adalah jambu airr, sodap!!



Itu lah sket sbyk coretan 1st trimester ni..Insha Allah mggu ni dh 12 minggu, harap baby ibu dlm perut tu sihat selalu dn dirahmati Allah selalu...harap pregnancy kali ni lebih cool, lbh baik , lebih positif, lebih penyabor, lebih gembira, lebih bahagia, dn kuat semangat....inshaAllah, ameennn ;-)

0 comments to “Ramadhan Kareem ~~~”

Post a Comment