Friday, June 29, 2012

life satisfaction

,
Assalamualaikum..:)

apebende tu satisfaction tu hehehe..xtau lah, xtau nk letak title apa..dh lama aku x blogging..nk kata sibuk sgt mcm isteri menteri2 mmg x..tp sibuk sbg surirumah yg x abis2..kdg2 give up pun ada jd housewife ni sbb buat keje berulang2..kdg2 nk blk bkeje pun ada bahh..haha..tp tu ms tgh letih je la..kalo ms tgh x letih, xpe aje jd housewife smpai bila2 pun blh..tp skrg ok dh, tk masa awal2 resign dulu tiap2 hr nk blk keje pasal kite jenis x suka ddk rumah..masak x sedap, wat kek hangus, rumah x pndai jaga huhuhuhu..plus nk capai cita2 n nak income sendiri...amboi2 :p tapi as time goes by tu dh blh trima kenyataan x de rugi nye dengar ckp suami n jd surirumah..wpun awal2 tu susah skt sbb salary from one side je..tp alhamdulilLah Allah mha kaya, Dia murahkan rezeki sket2 mlalui suami..aku pun smakin hr smakin happy jd housewife, masak pun mkn sedap ekeke, rumah pun lbh kemas, tidur dh mkn sket, ..bak kata hassan, kalo dia x suruh berenti mungkin smpai skrg pun x pandai masak lg hehehe yo lah tu..tp baking sorry, mak mmg dpt markah 40% je..sbb jenis x suka ikut arahan n jenis x sabo. kalo org suruh tggu butter cair, aku x blh tnggu, jd sama ada aku panas kan butter tu dulu atau aku penyek je masa dia keras tu..ayak aku skip sbb lambat sgt nk cr pnapis, kepuk dlm resipi 8 mnt, aku mgkin cut jd 4 mnt..kalo gini gayanya agak2 mmg x patut pun kek aku mjadi huhu..tp skrg dh blh sabo sket..blajo jd sabo...butter tu wak kluar awal2 dh..arahan ikut..jd lah sket2 slow2 insyaAllah. 

bisnes pun aku stop for a while sbb aku nk fokus on home, husbnd n kids. sbb masa bniaga dulu sokmo aku trkejo2 nk masak n nk amik order n packing brg n mghdap internet, wat iklan n uplod gambo..gaduh je, x tratur..jd bila aku pk 2 blk ni ke purpose aku jd surirumah dl, kalo gtu baik aku keje je mcm biasa..ok, so now aku dh fokus btul family sj..plus 3 mlm aku buat tuisyen utk anak kwn n jiran, 7 murid sk rendh n mngh.  aku rs suka n happy gini. sbb aku ada extra ms for hobbies, mcm gardening, learn new recipe etc etc..ada ms aku nk g shopping dgn anak2 je dll..ada masa aku blh ajar anak2 , zahra n humaira..blajo warna, mngaji, layan main kat lua main game....main game pun consider blajo jgk blh ?! huhu..pendek kata happy n life lbh tersusun. stgh org mmg jnis multitasking, lh do mny job in a time..but sory aku ni mg not that type, so baik fokus apa yg aku blh buat kn ..aku respek sgt esp working mom ygblh manage time efficiently, either home or office both dia excel :) 

last but not least, layan lh gmbo2 kt rumah aku ni..n aku tiba2 nk tulis my own definition for 'anak'









anak ....objek kecil yg tk 100% dlm kawalan, kalo kita g dapur dia ikut, kalo kita masuk jamban, dia ketuk ( nk suruh layan dia borak n main cak2).kalo kita jemur kain, dia nk kluar jgk..kalo kita bg minum air, dia tlg tumphkan, kalo kita bg mkn nk mkn sendiri dn tumphkn lg.,.pendek kata kalo dia ada mmg x blh nk lelap mata n blh mmeningkn kpala....Tapi! kalo dia x ada lg sewel kita sbb rindukn dia!!

0 comments to “life satisfaction”

Post a Comment